8 מזונות נפוצים הגורמים אלרגיה
גלו אילו מזונות עשויים להכיל את 8 האלרגנים הנפוצים ביותר, ומה הם התחליפים הטובים ביותר עבורם.
אם אתם משרתים אורח הסובל מאלרגיה, חשוב לדעת היכן עלול להימצא אותו אלרגן. לפניכם רשימה של האלרגנים הנפוצים ביותר, סוגי המזון שבהם תמצאו אותם, וטיפים למציאת חלופות.
1. אגוזי עץ
יש אנשים שאלרגיים לאגוזי עץ ו/או בוטנים. אגוזי עץ כוללים שקדים, אגוזי מלך, פקאנים, אגוזי לוז, אגוזי ברזיל, קשיו, פיסטוק, צנוברים, מקדמיה וערמונים. אגוזים מסוג זה נמצאים באופן שכיח ברטבים, קינוחים, קרקרים, לחם, גלידות, מרציפן, שקדים טחונים ושמני אגוזים.
תחליפים לאגוזים: גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, שיבולת שועל ודגני אורז פריכים.
2. בוטנים
תגובה אלרגית לבוטנים יכולה להתפתח בתוך דקות מהחשיפה. בוטנים מצויים לרוב ברטבים, עוגות, קינוחים, שמנים מאגוזי אדמה, קמח בוטנים וחמאת בוטנים. ודאו שיש לכם אזהרה מתאימה על התפריט אם אתם משתמשים במיני אגוזים ובוטנים במטבח שלכם!
תחליפים לשמן בוטנים: שקדים, אגוזי מלך, שומשום.
3. חלב פרה
חלב פרה מצוי ביוגורט, שמנת, גבינה, חמאה, אבקות חלב, ומאכלים עם זיגוג חלב. אם המתכון מאפשר זאת, החליפו את החלב במים, חלב סויה או מיץ פירות במתכונים מתוקים. עם זאת, אורחים אלרגיים לחלב עלולים להיות אלרגיים גם לסויה, לכן שימו לב לעניין זה כשאתם משתמשים בתחליפים.
תחליפים לחלב פרה: חלב סויה, חלב אורז, חלב שיבולת שועל.
4. פולי סויה
מרכיבים כמו טופו, קמח סויה וחלבון סויה מיוצרים מפולי סויה. היות שכך, אפשר למצוא כמויות קטנות של פולי סויה גם בסוגים מסוימים של גלידות, רטבים, קינוחים, מוצרי בשר ומוצרים צמחוניים.
תחליפים לפולי סויה: קמח אורז ושמן קנולה.
5. ביצים
ביצים משמשות בהכנתן של רוב העוגות, וכן בקציפות, רטבים, פסטות, קישים, וגם במוצרי בשר ומיונז. משתמשים בביצים גם על מאפים להענקת ברק.
תחליפי ביצים: בננה מעוכה (באפייה), טופו מפורר (במנות מלוחות).
6. דגים
דגים מצויים ברטבים לסלט, פיצות, חמוצים, ורטבים כמו רוטב דגים, רוטב סויה ורוטב וורצ'סטר.
תחליף לרוטב (המכיל דג): השתמשו במיונז כבסיס לרטבים ובמרכיבים טריים כדי להעניק טעמים לדג.
7. חיטה
חיטה היא בין האלרגנים הבולטים ביותר. היא מצויה במזונות המכילים קמח כמו לחם, פסטה, עוגות, מאפים, מוצרי בשר, רטבים, מרקים, בלילות, קוביות תיבול, פירורי לחם, וכן במזונות שזורים עליהם קמח.
תחליפים לקמח חיטה: קמח אורז, קמח כוסמת, קורנפלור וקמח תירס.
8. סרטנים ופירות ים
דוגמאות לסרטנים ופירות ים כוללים: חסילונים, סרטן, לובסטר, קלמארי וצדפות. כמויות קטנות של אלרגנים הנמצאים במיני סרטנים יכולים להימצא גם בממרח חסילונים וממרח קארי במטבח תאילנדי.
מה היא אי-סבילות ללקטוז?
אי-סבילות ללקטוז מופיעה אצל אנשים שחסר להם האנזים לקטז, הדרוש לעיכול הלקטוז המצוי בחלב, המכונה גם סוכר החלב. התסמינים הנפוצים הם שלשול, גזים ואי-נוחות כללית במקרה של צריכת לקטוז.
מה מותר לאנשים עם אי-סבילות ללקטוז לאכול?
חלב סויה, יוגורט סויה, חלב אורז, וגבינות ללא חלב כמו גבינת סויה (שימו לב שגם סויה היא אלרגן).
מה אסור להם לאכול?
חלב של פרות, עזים וכבשים (או כל סוג של יונקים), גבינות מסוימות, קינוחים חלביים, גלידות, חמאה, גבינות ויוגורט טבעי. ב של פרות, עזים וכבשים (או כל סוג של יונקים), גבינות מסוימות, קינוחים חלביים, גלידות, חמאה, גבינות ויוגורט טבעי.
מה היא אי-סבילות לגלוטן?
אי-סבילות לגלוטן נגרמת מחוסר יכולת של הגוף לפרק גלוטן, חלבון המצוי בחיטה. מצב זה ידוע גם כמחלת צליאק. זוהי מחלה אוטואימונית ואנשים שאובחנו עם המחלה צריכים לנסות להימנע מגלוטן בתזונה
אנשים עם אי-סבילות לגלוטן יכולים לאכול...
קמח אורז, קורנפלור, קמח תירס וקמחים שעשויים מאגוזים, קטניות, זרעים, חומוס, קינואה, וסויה.
אסור להם לאכול....
קמחים שמכילים גלוטן, כמו חיטה, שעורה, שיפון, לתת, וקוסקוס.